Garry Adam Architect | Pitlyal Byre

projects / pitlyal byre

The site sits to the north of Lundie accessed from an un-numbered rural road and was formerly part of Sunnyhall Farm. There was a single building on the plot which was a traditional vernacular stone built barn with a corrugated iron roof finish.  The intention was to retain the existing stone barn for the private spaces while creating a new build element housing the public spaces in one volume. The two barns are connected by a stone paved terrace to emphasise the light nature of the connection between the two buildings. The new barn contrasts with the original barn through use of timber cladding.

 

The heating and hot water is provided by an Air Source Heat Pump which works in conjunction with PV roof mounted glass panels on the linking roof. A wood burning stove provides occasional use back up to the low temperature under floor heating system. It is an integrated building services program which is both economical in use and sustainable in design. Sustainability is at the heart of this project. Linings are all of timber construction and the new barn is made from locally sourced timber. The insulation is sheep wool and the roofing to both barns is corrugated fibre cement sheeting, which is a traditional material commonly found on rural agricultural buildings. The buildings are intended to sit unobtrusively in the landscape.