chanonry wynd Chanonry Wynd lies within the historic area of Brechin, forming one of the narrow lanes which surround the perimeter of Brechin Cathedral. 1 Chanonry Wynd is understood to be a 17th Century house. The Wynd is to the north of the house, with the house front door opening directly on to the lane. The western part of the house was a stone built single storey room with very low eaves height, steep slated roof and a tall narrow chimney. The main house is 2 storeys, also built of stone with a steeply pitched roof. There were two recent (1990s) extensions to the property, namely a double garage to the east of the house and a small porch facing the garden. The existing house had no real relationship with its secluded walled garden and desperately needed a decent kitchen and larger public room. It was decided that the best location for the new accommodation would be on the footprint of the existing recent extensions. This would allow the historic fabric to remain unaltered and help to keep the scale of the new accommodation down so as to not dominate the scale of the existing house. The principle of respecting the essential character of the existing building and the character of the area was very important. The house is a Listed Building and sits immediately adjacent to the Listed Cathedral. Therefore the project demanded a sensitive intervention to form the house extension. Our challenge was how to create a suitable extension to a house of exceptional character and quality. The result is a Green Oak framed extension clad in oak boarding and glass with a natural Scots slated roof. The high quality contemporary extension grows very comfortably from the original house. The new piece can be true to the age in which it was built, contrasting to the original building but blending with it through a common palette of materials.
chanonry wynd Chanonry Wynd lies within the historic area of Brechin, forming one of the narrow lanes which surround the perimeter of Brechin Cathedral. 1 Chanonry Wynd is understood to be a 17th Century house. The Wynd is to the north of the house, with the house front door opening directly on to the lane. The western part of the house was a stone built single storey room with very low eaves height, steep slated roof and a tall narrow chimney. The main house is 2 storeys, also built of stone with a steeply pitched roof. There were two recent (1990s) extensions to the property, namely a double garage to the east of the house and a small porch facing the garden. The existing house had no real relationship with its secluded walled garden and desperately needed a decent kitchen and larger public room. It was decided that the best location for the new accommodation would be on the footprint of the existing recent extensions. This would allow the historic fabric to remain unaltered and help to keep the scale of the new accommodation down so as to not dominate the scale of the existing house. The principle of respecting the essential character of the existing building and the character of the area was very important. The house is a Listed Building and sits immediately adjacent to the Listed Cathedral. Therefore the project demanded a sensitive intervention to form the house extension. Our challenge was how to create a suitable extension to a house of exceptional character and quality. The result is a Green Oak framed extension clad in oak boarding and glass with a natural Scots slated roof. The high quality contemporary extension grows very comfortably from the original house. The new piece can be true to the age in which it was built, contrasting to the original building but blending with it through a common palette of materials.
chanonry wynd Chanonry Wynd lies within the historic area of Brechin, forming one of the narrow lanes which surround the perimeter of Brechin Cathedral. 1 Chanonry Wynd is understood to be a 17th Century house. The Wynd is to the north of the house, with the house front door opening directly on to the lane. The western part of the house was a stone built single storey room with very low eaves height, steep slated roof and a tall narrow chimney. The main house is 2 storeys, also built of stone with a steeply pitched roof. There were two recent (1990s) extensions to the property, namely a double garage to the east of the house and a small porch facing the garden. The existing house had no real relationship with its secluded walled garden and desperately needed a decent kitchen and larger public room. It was decided that the best location for the new accommodation would be on the footprint of the existing recent extensions. This would allow the historic fabric to remain unaltered and help to keep the scale of the new accommodation down so as to not dominate the scale of the existing house. The principle of respecting the essential character of the existing building and the character of the area was very important. The house is a Listed Building and sits immediately adjacent to the Listed Cathedral. Therefore the project demanded a sensitive intervention to form the house extension. Our challenge was how to create a suitable extension to a house of exceptional character and quality. The result is a Green Oak framed extension clad in oak boarding and glass with a natural Scots slated roof. The high quality contemporary extension grows very comfortably from the original house. The new piece can be true to the age in which it was built, contrasting to the original building but blending with it through a common palette of materials.
chanonry wynd Chanonry Wynd lies within the historic area of Brechin, forming one of the narrow lanes which surround the perimeter of Brechin Cathedral. 1 Chanonry Wynd is understood to be a 17th Century house. The Wynd is to the north of the house, with the house front door opening directly on to the lane. The western part of the house was a stone built single storey room with very low eaves height, steep slated roof and a tall narrow chimney. The main house is 2 storeys, also built of stone with a steeply pitched roof. There were two recent (1990s) extensions to the property, namely a double garage to the east of the house and a small porch facing the garden. The existing house had no real relationship with its secluded walled garden and desperately needed a decent kitchen and larger public room. It was decided that the best location for the new accommodation would be on the footprint of the existing recent extensions. This would allow the historic fabric to remain unaltered and help to keep the scale of the new accommodation down so as to not dominate the scale of the existing house. The principle of respecting the essential character of the existing building and the character of the area was very important. The house is a Listed Building and sits immediately adjacent to the Listed Cathedral. Therefore the project demanded a sensitive intervention to form the house extension. Our challenge was how to create a suitable extension to a house of exceptional character and quality. The result is a Green Oak framed extension clad in oak boarding and glass with a natural Scots slated roof. The high quality contemporary extension grows very comfortably from the original house. The new piece can be true to the age in which it was built, contrasting to the original building but blending with it through a common palette of materials.